Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ΕΛΠΙΔΑ




Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, 
αλλά εδώ… μάλλον θα φταινε οι αργίες του Πάσχα…


ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στη ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ - Παραπομπή σε δίκη 11 Μαροκινών

Οι κατηγορίες αφορούν 50 δολοφονίες και 202 απαγωγές αφότου η Ισπανία αποχώρησε από τη Δυτική Σαχάρα

Ο Ισπανός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάμπλο Ρουθ παρέπεμψε σε δίκη 11 ηγέτες από το Μαρόκο (οκτώ στρατιωτικούς και τρεις πολίτες) για το αδίκημα της γενοκτονίας, που φέρονται να διέπραξαν στη Δυτική Σαχάρα, αφότου η Ισπανία εγκατέλειψε την πρώην αποικία της το 1976.

Στο δικαστικό έγγραφο, ο δικαστής κρίνει ότι είναι «ΓΕΓΟΝΟΣ» πως από εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1992 υπήρξε «μια συστηματική επίθεση εναντίον του Σαχραουί άμαχου πληθυσμού από την πλευρά των Μαροκινών στρατιωτκών και αστυνομικών δυνάμεων».

Ο Ρουθ, που σύντομα θα αντικατασταθεί από άλλο δικαστή, αναφέρει με λεπτομέρεια τουλάχιστον 50 περιπτώσεις δολοφονιών και άλλες 202 παράνομων συλλήψεων που σχετίζονται με Σαχραουί πολίτες που είχαν ταυτότητες και διαβατήρια που είχαν εκδοθεί από την Ισπανία.

«Οι Σαχραουί υφίσταντο βασανιστήρια σε διάφορα επίσημα κέντρα κράτησης που βρίσκονταν τόσο στη Δυτική Σαχάρα όσο και στο Μαρόκο»

Αναφέρει ότι οι επιθέσεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό λάμβαναν χώρα ανεξάρτητα από το αν τα θύματα ανήκαν ή όχι στο Μέτωπο Πολισάριο, το αντάρτικο που πολεμούσε για ανεξαρτησία ενάντια στο βασίλειο του Μαρόκου μέχρι το 1991. Ο δικαστής γράφει στο έγγραφό του για «βομβαρδισμούς σε καταυλισμούς άμαχου πληθυσμού, δολοφονίες, συλλήψεις και απαγωγές ανθρώπων που ήταν όλοι τους Σαχραουί καταγωγής». Ο Ρουθ υποστηρίζει ότι στόχος όλων αυτών των εχθρικών πράξεων ήταν η «ολική ή μερική καταστροφή της εν λόγω ομάδας πληθυσμού και η υφαρπαγή του εδάφους της Δυτικής Σαχάρας.»

Εκτός από τις προσωποκρατήσεις, ο δικαστής γράφει ότι «υπήρχαν παρατεταμένες φυλακίσεις χωρίς δίκη, κάποιες απ’ τις οποίες κράτησαν πολλά χρόνια» καθώς και ότι υπήρξαν «βασανιστήρια προς τους Σαχραουί από στρατιωτικό προσωπικό και Μαροκινούς αστυνομικούς σε διάφορα επίσημα κέντρα κράτησης που βρίσκονταν τόσο τη Δυτική Σαχάρα όσο και στο Μαρόκο».


Ο Ρουθ αναφέρει ότι οι πράξεις αυτές «διατάχθηκαν» από τους ανώτερους αξιωματούχους των Μαροκινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Δεδομένου ότι πολλά από τα θύματα αυτών των περιπτώσεων είχαν Ισπανική υπηκοότητα, οι κατηγορίες για γενοκτονία δεν θα επηρεαστούν από τις μεταρρυθμίσεις της Ισπανικής κυβέρνησης στους νόμους του διεθνούς δικαίου που τέθηκαν σε ισχύ το Μάρτιο του 2013. Η νομοθεσία αυτή έθεσε τέλος σε σειρά δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονταν με αδικήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν διαπραχθεί έξω από την Ισπανία, τα οποία ερευνούνταν από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η διερεύνηση της γενοκτονίας στη Δυτική Σαχάρα ξεκίνησε το 2007, όταν ο Σύλλογος Οικογενειών Σαχραουί Κρατούμενων και Εξαφανισμένων κατέθεσε μήνυση εναντίον 32 ανθρώπων.


* Στη φωτογραφία, ενταφιασμός, τον Νοέμβρη του 2014, οχτώ λειψάνων Σαχραουί που δολοφονήθηκαν το 1976 και εκταφιάστηκαν από μαζικούς τάφους κοντά στην Αμγκάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!